Hittestress
In steden kan het erg warm worden vanwege de vele stenen, beton en asfalt die de warmte vasthouden. Hierdoor is er weinig verkoeling en kunnen donkere kleuren de hitte nog meer versterken. Groen en water helpen om de stad koeler te maken. Als er te weinig van dit groen en water is, wordt het nog warmer, waardoor de stad een soort hitte-eiland wordt (bron RIVM).
De warmte brengt risico's met zich mee. Niet alleen worden de zomers heter door de opwarming van de aarde, maar ook zullen hittegolven vaker voorkomen en langer duren. Hoewel sommige mensen zich beter voelen in warm weer en er minder mensen sterven door kou in de winter, lopen kwetsbare groepen zoals ouderen en kinderen meer risico op hittegerelateerde gezondheidsproblemen zoals hitteberoertes, zonnesteek en zelfs sterfte (bron NTvG).
Een hitteberoerte herken je aan symptomen zoals misselijkheid, overgeven, roodheid, veel zweten, duizeligheid en hoofdpijn. Weet jij hoe je een hitteberoerte kunt voorkomen?
Met name in steden kan deze hitte een probleem vormen; door grote hoeveelheden aan steen, beton en asfalt in combinatie met het gebrek aan wind blijft warmte hangen tussen gebouwen. Als dat nog niet genoeg was, absorberen donkere kleuren ook nog eens meer warmte. Groen en water in de stad kan dit effect verminderen, bij een gebrek hieraan zal de temperatuur dus nóg meer stijgen. Zo’n stad vormt dan een soort hitte eiland (bron RIVM). Ga voor groen dus!

