De effecten van voeding
Klimaatverandering heeft ook invloed op welke gewassen we in Nederland kunnen verbouwen. Als het warmer wordt, kunnen sommige gewassen niet meer in Nederland groeien en anderen juist wel. Meer CO₂ kan het groeiseizoen verlengen. Aan de andere kant kan extreem weer de oogst verminderen en nieuwe ziekten en plagen veroorzaken. Welke soorten voeding we eten, heeft ook invloed op het klimaat. De productie van voedsel, vooral vlees, veroorzaakt veel broeikasgassen (bron RIVM).
Wist je dat 15 mensen plantaardig kunnen eten van hetzelfde stukje land waar 1 persoon dierlijk voedsel van eet? Je hoeft niet meteen al het vlees en zuivel te laten staan. Het is belangrijk om een gezonde balans te vinden en regelmatig andere keuzes te maken. Laat groenten de hoofdrol spelen in je maaltijden. Met een gevarieerd dieet krijg je genoeg eiwitten, ook zonder vlees. Een kilo Nederlands rundvlees zorgt voor 24 kilo broeikasgas, terwijl een kilo plantaardige vleesvervangers zoals falafel slechts 2,5 kilo broeikasgas oplevert. Bovendien is plantaardig eten beter voor je gezondheid! Het vermindert het risico op een hartaanval, diabetes en kanker, en kan 11 miljoen doden per jaar voorkomen. Waarom dus eigenlijk niet?
In onderstaand filmpje wordt uitgelegd welke rol voeding heeft bij klimaatverandering:
Bron: FutureFoodChickpea
Wil je meer weten over hoe je nu plantaardig moet eten? WWF heeft een aantal tips voor jou op een rijtje gezet! Of kijk op de site van het Voedingscentrum.